ACM en AFM: In 2021 extra scherp toezicht op kwetsbare consument

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële markten (AFM) kondigen aan dat zij in 2021 scherper toezicht zullen houden om de consument die door de coronacrisis extra kwetsbaar is te beschermen.

In de publicatie van de jaarlijkse toezichtagenda kondigt de AFM aan dat zij dit jaar extra alert zullen zijn op de gevolgen van de coronacrisis. Er wordt onder meer met een scherper oog gekeken hoe hypotheek- en geldverstrekkers met betalingsachterstanden omgaan.

Ook de ACM wil consumenten die in de problemen zitten helpen erger te voorkomen. Zij gaat consumenten helpen hun recht te halen door bijvoorbeeld bedrijven onder druk te zetten klanten geld terug te geven in plaats van vouchers. Ook zal zij extra voorlichting geven aan consumenten om hen te wijzen op hun recht.

De beide waakhonden geven aan dat door overheidssteun betalingsproblemen bij consumenten vooralsnog relatief beperkt zijn gebleven. Zij achten de kans echter groot dat de coronacrisis een lange termijn effect heeft waardoor mensen in 2021 alsnog in de problemen kunnen komen.

Heeft uw organisatie te maken met klanten met schulden en wilt u weten hoe BringWay u hierbij kan helpen? Lees meer

Gerelateerde oplossing

Efficiënte behandeling schuldendossiers met het SchuldenPlatform

Met het SchuldenPlatform verbinden wij u digitaal met bijna 5.000 aangesloten schuldhulpverleners en bewindvoerders. De stappen van het insolventieproces zijn zodanig efficiënt geautomatiseerd dat dit u een grote operationele kostenbesparing oplevert.