16-08-2021

Bedrijven moeten voorbereid zijn op stijging van het aantal huishoudens dat rekeningen niet meer kan betalen

Groei huishoudens met hulpvraag

Meer dan 1 op de vijf huishoudens heeft tegenwoordig regelmatig moeite om de maandelijkse vaste lasten te voldoen. Dit wil zeker niet zeggen dat al deze huishoudens ook structureel in de problemen komen. Het geeft echter wel aan dat er maar weinig verandering in het uitgaven en inkomstenpatroon van een huishouden hoeft plaats te vinden om dit probleem structureel te maken.

Tegelijkertijd is er momenteel vanwege Corona nog relatief veel (financiële) steun voor bedrijven.  Maar wat als deze overheidssteun stopt of als er geen /weinig steun achteraf is? De kans is dat bedrijven dan alsnog de deuren moeten sluiten.

De eerder genoemde groep huishoudens zal dan als eerste worden geraakt. Deze groep heeft te weinig “buffer” om een (tijdelijke) inkomensdaling op te kunnen vangen. Uiteraard komt niet iedereen in de schuldsanering terecht, maar de vraag van huishoudens naar hulp op het gebied van budgetbeheer zal ongetwijfeld gaan stijgen.

Hoe te anticiperen op de toename in werkdruk?

Bedrijven zoals energieleveranciers en telecombedrijven zullen worden geconfronteerd met meer werk op het gebied van begeleiding van processen en communicatie met bijvoorbeeld budgetbeheerders en schuldhulpverleners. Vaak gaat hierbij om arbeidsintensieve processen omdat systemen, processen en manier van communiceren zelden goed op elkaar aansluiten.

Er zijn voor deze bedrijven eigenlijk maar drie mogelijkheden om hierop te anticiperen.

  1. Opschalen in capaciteit
  2. Efficiënter maken van deze processen en systemen
  3. Volledig/gedeeltelijk outsourcen van deze werkzaamheden

De oplossing hoeft zeker niet voor ieder bedrijf dezelfde te zijn en kan ook een combinatie zijn van de diverse opties. Zou jij graag eens vrijblijvend willen sparren met een van onze specialisten binnen dit vakgebied, neem dan contact op met vraag@bringway.com.

Gerelateerde oplossing

Efficiënte behandeling schuldendossiers met het SchuldenPlatform

Met het SchuldenPlatform verbinden wij u digitaal met bijna 5.000 aangesloten schuldhulpverleners en bewindvoerders. De stappen van het insolventieproces zijn zodanig efficiënt geautomatiseerd dat dit u een grote operationele kostenbesparing oplevert.