20-01-2021

Ca. 65.000 zzp’ers komen naar verwachting in de schuldsanering

De verwachting is dat steeds meer ZZP’ers en MKB’ers dit jaar in een schuldentraject terecht komen. Sinds 1 januari zijn gemeenten verplicht deze ondernemers te helpen met het oplossen van hun problematische schulden. Niet alle gemeenten zijn er echter klaar voor.

In de afgelopen jaren hielden veel gemeenten bij kleine zelfstandige ondernemers de boot af als het ging om schuldhulp, terwijl ze wel via de Wet Gemeentelijke Schuldsanering geholpen moesten worden. Daarom is de wet aangescherpt en zijn gemeenten sinds 1 januari verplicht zelfstandige ondernemers te helpen met het oplossen van problematische schulden.

Veel zzp’ers worden nu nog geholpen met overheidsregelingen in het kader van corona. De schatting is dat 20% van zelfstandigen die om tijdelijke coronasteun vroeg uiteindelijk toch in het schuldentraject van de gemeente komt. Dit zijn zo’n 65.000 zelfstandigen.

Gemeenten lopen achter in opzetten hulp

Ondertussen lopen gemeenten behoorlijk achter met het opzetten van de verplichte loketten waar ze zelfstandigen kunnen helpen. Uit een recente inventarisatie, gedaan door het actualiteitenprogramma Pointer van KRO-NCRV,  komt naar voren dat bijna 100 van de 150 onderzochte gemeenten deze hulpverlening onduidelijk of niet aanwezig is of worden ondernemers zelfs geweigerd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft in een reactie aan dat het “onacceptabel” is dat ondernemers niet goed worden geholpen. “Wij gaan gemeenten hierop aanspreken en gemeenteraden moeten colleges aanspreken.”

Gerelateerde oplossing

Efficiënte behandeling schuldendossiers met het SchuldenPlatform

Met het SchuldenPlatform verbinden wij u digitaal met bijna 5.000 aangesloten schuldhulpverleners en bewindvoerders. De stappen van het insolventieproces zijn zodanig efficiënt geautomatiseerd dat dit u een grote operationele kostenbesparing oplevert.